Comisia Europeana a oprit investigatiile legate de compania Apple, care era cercetata pentru incalcarea reglementarilor UE prin faptul ca avea preturi diferite pentru muzica online oferita prin iTunes in Marea Britanie fata de restul UE. Decizia Comisiei vine dupa ce Apple a anuntat ca va nivela preturile in toata UE. Ramane insa imposibila descarcarea de muzica prin iTunes dintr-o alta tara.

"Which?", o organizatie britanica de protectie a consumatorilor, a inaintat in 2004 o plangere Comisiei Europene, in care denunta preturile mai mari pe care trebuie sa le plateasca utilizatorii din Marea Britanie pentru muzica descarcata de pe iTunes, in comparatie cu celelalte tari UE.

Diferenta de pret se situa in jur de 20% la momentul plangerii, dar a scazut intre timp, datorita fluctuatiilor dintre euro si lira. In acest moment diferenta este de aproximativ 6%. O piesa muzicala descarcata in Europa continentala costa 0,99 euro, in timp ce in Marea Britanie costa 1,05 euro. Din Romania nu pot fi cumparate piese muzicale de la iTunes Store.

In urma plangerii facute de "Which?", Comisia a inceput o investigatie formala. In urma discutiilor dintre Comisarul pentru Concurenta, Neelie Kroes, si seful Apple, Steve Jobs, gigantul american a acceptat nivelarea preturilor.

Apple a anuntat ca in termen de sase luni va reduce preturile practicate de iTunes-ul din Marea Britanie pentru a ajunge la nivelul din restul Europei. Comisarul anuntat ca nu vor mai urma alte actiuni ale Comisiei pe aceasta tema.

Cu toate astea, ramane de rezolvat o alta problema a consumatorilor europeni, si anume aceea de a nu putea folosi magazinele iTunes dintr-un stat membru al UE, diferit de tara de origine. In prezent, un consumator german sau spaniol nu poate cumpara muzica de pe un iTunes din Franta sau Italia.

Potrivit Apple, aceste practici depind de modul in care sunt negociate in Europa drepturile de copyright pentru muzica. Fiecare tara are propriile reguli in acest sens.

"Cateva companii de inregistrari aleg sa nu-si faca disponibil continutul pe o baza de date pan-europeana. Si fac acest lucru tocmai pentru respectarea legislatiei privind copyright-ul. Nu este o violare a legislatiei antitrust", a declarat purtatorul de cuvant al comisarului Kroes, Jonathan Todd, intr-o scurta sedinta a Executivului de la Bruxelles.

Initiativa Apple ajuta, dar nu pune punct procesului de fragmentare a pietelor europene.

"Este un pas important catre o piata de desfacere pan-europeana a muzicii", spune  Steve Jobs, CEO al companiei Apple. "Speram ca fiecare casa de discuri importanta sa inceapa sa aiba o viziune pan-europeana in privinta preturilor".

Acest articol in engleza
Acest articol in franceza

Linkuri:
- European Commission Press release welcoming Apple's prices cut (9 Jan. 2008)
- Apple "Apple to standardize iTunes music prices throughout Europe (9 Jan. 2008)
- Which? iTunes announcement is music to Which?'s ears (9 Jan. 2008)